Svijet
0

Iran se bori protiv nuklearne špijunaže

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iran je prvi put priznao da je nekim zaposlenicima u nuklearnim postrojenjima nuđen novac za odavanje tajnih informacija Zapadu, ali da je povećanom sigurnošću i davanjem privilegija špijunaža spriječena.

Iranski potpredsjednik i direktor Organizacije za atomsku energiju Irana Ali Akbar Salehi izjavio je u subotu da su neki zaposlenici u nuklearnim postrojenjima imali pristup informacijama o planovima Irana o kupovini u inozemstvu i komercijalnim poslovima, javila je iranska novinska agencija Fars ne precizirajući o kakvim je informacijama riječ ni vrijeme tih dešavanja.

"Sada su ti putovi blokirani. Mogućnost curenja informacija sada skoro ne postoji", rekao je Salehi, dodajući da su svi zaposlenici i menadžeri došli do zajedničkog zaključka kako je to nacionalno pitanje i da bi probleme trebalo rješavati među sobom, prenosi agencija Associated Press.

Izjava Salehija je prva kojom se javno potvrđuje da su neki zaposlenici bili umiješani u špijunažu, čime Teheran izgleda pokušava podići svijest naroda o navodnim zavjerama SAD-a i njegovih saveznika čiji je cilj sprečavanje iranskih nuklearnih aktivnosti.

Neke od mjera koje su poduzete u cilju sprječavanja špijunaže su osiguranje blagostanja radnicima, uključujući poboljšanje uvjeta stanovanja.

Teheran je prethodnih sedmica uhapsio nekoliko "nuklearnih špijuna" i borio se protiv kompjuterskog virusa za koji tvrdi da je dio zavjere Zapada protiv iranskoga nuklearnog programa.