Svijet
0

Iran šalje brodove s humanitarnom pomoći za Gazu

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Iran šalje dva broda s humanitarnom pomoći za Gazu, od kojih je jedan započeo plovidbu, dok će drugi napustiti iransku obalu do petka, javio je iranski državni radio.

Brodovi će blokiranom pojasu dostaviti hranu, građevinski materijal i igračke, prenio je danas Reuters, navodeći da će Izrael, koji optužuje Teheran da naoružava islamistički Hamas koji je na vlasti u ovoj palestinskoj enklavi, taj potez po svoj prilici shvatiti kao provokaciju.

"Dok traje izraelska blokada Gaze, Iran će nastaviti sa slanjem pomoći", izjavio je zvaničnik iranskog Društva za odbranu palestinskog naroda.

Iran je ranije slao pomoć Gazi preko Egipta, a za sada se ne zna da li će ova dva iranska broda pristati u nekoj egipatskoj luci ili će pokušati da pristanu u Gazi, dodaje britanska agencija.

Zamjenik šefa iranske elitne Revolucionarne garde Husein Salami osporio je ranije izvještaje da će ta vojna organizacija osigurati pratnju brodovima s humanitarnom pomoći za Gazu, što bi sigurno dovelo do povećanja tenzija u regionu.

"To nam nije u planu", kazao je Salami za iransku novinsku agenciju IRNA.

Pored toga, iranski mediji izvještavaju da će delegacija članova iranskog parlamenta, koji žele da posjete Gazu, to učiniti preko teritorije Egipta, a ne na nekom od brodova s humanitarnom pomoći koji bi direktno pristao u Gazi, što je, kako ocjenjuje Reuters, još jedan znak da Teheran želi izbjeći konfrontaciju na visokom nivou s Izraelom.

Šef parlamentarne komisije za vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost Aledin Borujerdi izjavio je da je reakcija egipatskih vlasti "pozitivna" kada je riječ o predloženoj posjeti, ali da se čeka njihovo zvanično odobrenje.

Ovi potezi Teherana predstavljaju odgovor na događaje od 31. maja kada su izraelski komandosi napali konvoj brodova s humanitarnom pomoći za Gazu i ubili devet propalestinskih aktivista.