Svijet
0

Iran: Salehi protiv naglih političkih promjena u Siriji

FENA
Ali-Akbar Salehi (Foto: Arhiv/AFP)
Ali-Akbar Salehi (Foto: Arhiv/AFP)
Iranski ministar vanjskih poslova Ali- Akbar Salehi upozorio je u četvrtak da bi nagla politička promjena u sukobom razorenoj Siriji bez "mape puta" za političku tranziciju samo dovela do destabilizacije jedne od najosjetljivih regija u svijetu.

Šef iranske diplomatije iznio je taj komentar u članku u Washington Postu, upravo u vrijeme kada je njegova zemlja ugostila međunarodni konsultativnhi sastanak o Siriji pod nazivom "Stop nasilju, za nacionalni dijalog", prenosi Xinhua.

"Nagla politička promjena bez 'mape puta' za primjerenu političku tranziciju samo će dovesti do situacije koja bi destabilizirala jednu od najosjetljivijih regija svijeta", piše Salehi, podsjećajući na građanski rat u Levantu, ukljućujući 15-godišnji libanski građanski rat, kao "zastrašujuće lekcije".

"Neke svjetske sile i određene države u regiji trebaju prestati koristiti Siriju kao bojno polje za svođenje računa ili kao borbu za polje uticaja. Jedini izlaz iz ćorsokaka je da se Sirijcima ponudi prilika da sami pronađu put iz njega", piše Salehi.

Proglašavajući Iran "dijelom rješenja, ne problema", iranski ministar je naglasio da konsultativni sastanak više od 20 zemalja u Teheranu u četvrtak ima za cilj ostvarenje tri političke tačke - trenutni prekid vatre kako bi se zaustavilo krvoproliće, dostavu humanitarne pomoći sirijskom narodu i pripremu terena za dijalog kako bi se razrješila kriza, što je i predviđeno mirovnim planom u šest tačaka bivšeg posrednika UN-a i Arapske lige Kofi Annana.

"U okviru našeg obavezivanja na rješenje krize, također ponavljam našu spremnost da organizujemo razgovore između sirijske vlade i opozicije i da budemo domaćin tim razgovorima", piše Salehi u komentaru.