Svijet
20

Iran: Raspoređivanje Patriota uvod u svjetski rat

SRNA
Načelnik generalštaba iranske vojske general Hasan Firouzabadi upozorio je danas NATO da će raspoređivanje protivraketnih baterija Patriot na turskoj granici sa Sirijom značiti postavljanje pozornice za svjetski rat.

Firouzabadi, čija je zemlja veliki pristalica sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, pozvao je Alijansu da preinači svoju odluku.

"Svaka raketa Patriot je crna tačka na mapi svijeta i svrha joj je da izazove svjetski rat. Oni planiraju svjetski rat i ovo je veoma opasno za budućnost čovječanstva, kao i budućnost same Evrope", rekao je Firouzabadi, prenosi Reuters.

Uprkos upozorenju, Firouzabadi nije zaprijetio nekom novom akcijom protiv Turske u svom obraćanju višim komandantima na Univerzitetu za nacionalnu odbranu u Teheranu.

"Mi smo prijatelj Turske i želimo da je ona sigurna", rekao je Firouzabadi.

NATO je saopštio juče da će Alijansa rasporediti protivraketni sistem duž sirijske sjeverne granice, jer su snage Assada ispalile više raketa Skad, ruske proizvodnje, koje su pale na teritoriji Turske.

Damask je odbacio ove tvrdnje, ali Assad u posljednje vrijema pribjegava avio i artiljerijskim napadima, kako bi zaustavio napredovanje pobunjenika.

Avioni su danas gađali pobunjenike na putu prema aerodromu u jugoistočnom dijelu Damaska, rekli su aktivisti.

Aktivisti su naveli da su žestoki sukobi vode i u palestinskom naselju Jarmuk, u južnom dijelu Damaska, između pobunjenika i Assadovih snaga.