Svijet
0

Iran rasklapa američku bespilotnu letjelicu

FENA
Iran će rastaviti na sastavne dijelove američku bespilotnu letjelicu koja se nedavno našla u posjedu te zemlje i u "završnoj je fazi" otkrivanja tajne njenog softvera, izjavio je danas šef Komiteta za nacionalnu sigurnost iranskog parlamenta Parviz Soruri.

"Naša sljedeća akcija će biti rasklapanje aviona", rekao je Soruri, prema internetskoj stranici iranske državne televizije, koji je prenijela agencija AFP.

"U bliskoj budućnosti mi ćemo je moći masovno proizvoditi. Iranski inženjeri će uskoro napraviti bolji avion od američkog koristeći rasklopljenu letjelicu", rekao je on.

Iran je saopćio da je došao u posjed sofisticirane, za radar nevidljive američke bespilotne letjelice RQ-170 Sentinel, 4. decembra, koja je ušla u njegov zračni prostor.

Jedinica iranske revolucionarne garde zadužena za elektronsko ratovanje je, navodno, preuzela komandu leta nad bespilotnom letjelicom.

Američki zvaničnici, koji su više puta ponovili da je bespilotna letjelica bila u misiji CIA-e iznad Irana, izrazili su skepticizam da Iran ima tehnologiju da napravi takav podvig. Oni su saopćili da se letjelica vjerovatno pokvarila, prenio je Tanjug.

Oni su također izrazili sumnju u mogućnosti Irana da napravi kopiju bespilotne letjelice - barem bez pomoći Rusije ili Kine. Ali Soruri je rekao da je Iran "u završnoj fazi otkrivanja šifre".

Soruri je također rekao da Iranu "nije potrebna ruska ili kineska saradnja" da bi napravio kopiju bespilotne letjelice.