Svijet
0

Iran pušta u rad nove 492 centrifuge

FENA
Iran pušta u rad nove 492 centrifuge za obogaćivanje urana, plus skoro 3.000 onih koje su već u radu, objavio je u petak izvor koji navodi zvanična iranska novinska agencija Irna.

"Tri kaskade, svaka od 164 centrifuge, rade u Natanzu", u tvornici za obogaćivanje urana koja se nalazi u centralnom dijelu Irana, objavio je ovaj izvor.

Isti izvor precizira da su ove mašine po modelu P.1 identične s postojećim mašinama, dok je Teheran objavio u utorak da testira novu generaciju centrifuga, nazvanu IR-2.

Zamjenik direktora iranske Organizacije za atomsku energiju Mohammad Saidi demantirao je u petak da njegova zemlja nailazi na "tehničke probleme" u aktivnostima na obogaćivanju urana, čiji prekid zahtijeva Vijeće sigurnosti UN-a.

"Nemamo tehničkih problema što se tiče razvoja centrifuga", rekao je on za novinsku agenciju Irna.

Iranski predsjednik Ahmedinedžad objavio je prošle godine da će Iran postaviti 50.000 centrifuga u Natanzi. Međutim, taj se proces odvija dosta sporo.

Iran je pustio u rad krajem augusta 2007. skoro 3.000 centrifuga. Ova brojka ostaje nepromijenjena do januara ove godine, prema Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), koja je objavila da Iranci pripremaju postavljanje novih centrifuga.