Svijet
0

Iran protestira što su Amerikanci uhapsili Irance u Iraku

FENA
Iran je u srijedu pozvao jednog diplomata iz švicarske ambasade koji predstavlja američke interese u Teheranu kako bi mu uručio protestnu notu nakon što su američke snage "neopravdano" uhapsile i zatvorile grupu Iranaca u Bagdadu.

"Američke snage su uhapsile jednu delegaciju stručnjaka iz iranskog ministarstva energije u njihovom hotelu u Bagdadu, saopćilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova.

"Ministarstvo je pozvalo švicarskog otpravnika poslova jer je ambasador bio odsutan i izrazilo mu protest protiv neopravdanog ponašanja koje je u suprotnosti s međunarodnim konvencijama", navodi se u saopćenju.

"Delegacija ministarstva energije će nastaviti svoju misiju bez prekidanja" navodi se u saopćenju i precizira da je ona u Bagdad došla kako bi razgovarala o izgradnji jedne električne centrale.

Grupu su u utorak nevečer uhapsili američki vojnici u hotelu Sheraton. Oslobođeni su u srijedu ujutro i predani uredu iračkog premijera Nurija al-Malikija.

Prema zvaničnim iračkim i iranskim izvorima u Bagdadu, bilo je sedam Iranaca, među kojima i jedna žena, koji su radili za iračko ministarstvo električne energije, ali se u američkom saopćenju navodi da ih je bilo osam i da je dvoje od njih imalo diplomatski status.

Jedan zaposlenik u hotelu Sheraton je ispričao da su američki vojnici zavezali oči Irancima prije nego što su ih odveli.