IAEA
0

Iran proizvodi uranij čistoće 20 posto

FENA
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je danas da je Iran počeo obogaćivanje uranija u novom nuklearnom postrojenju Fordov, koje je dobro zaštićeno pošto se nalazi u unutrašnjosti jedne planine blizu šiitskog svetog grada Kom, u centralnom Iranu.

"IAEA može potvrditi da je Iran počeo proizvodnju uranija čistoće do 20 posto u postrojenju Fordov", navela je glasnogovornica IAEA u saopćenju.

SAD su odmah poručile da obogaćivanje uranija u novom postrojenju predstavlja "dalju eskalaciju" u napetim odnosima s međunarodnom zajednicom.

"Ako proizvode uranij čistoće 20 procenata to predstavlja dalju eskalaciju u kršenju njihovih obaveza koje se odnose na nuklearni program", poručila je glasnogovornica State departmenta Viktorija Nuland.

I britanski šef diplomatije William Hague pridružio se osudama Irana rekavši da početak obogaćivanja uranija u novom postrojenju predstavlja provokaciju.

On je, kako je prenio AFP, kazao da je "veoma razočaran" zbog onoga što se događa u Fordovu.

"U trenutku kada međunarodna zajednica traži od Irana da pruži dokaze o mirnodopskoj prirodi svog nuklearnog programa ovo predstavlja provokaciju koja ne doprinosi vjerodostojnosti tvrdnji Teherana da je njegov nuklearni program u potpunosti civilni", dodao je Hague.

On je rekao da veličina, lokacija i skrivenost nuklearnog postrojenja dovode u pitanje njegovu krajnju namjenu" i dodao da Iran ne može pružiti vjerodostojan razlog za proizvodnju uranija tolike čistoće.

Nuklearke koje proizvode električnu energiju koriste uranij čistoće 3,5 posto, međutim Iran tvrdi da mu je uranij čistoće 20 posto potreban za izotope za liječenje raka koji se proizvode u teheranskom reaktoru.

Hague je kazao da Iran treba prekinuti obogaćivanje uranija čistoće 20 posto, jer će se, u suprotnom, međunarodni pritisak dodatno povećati.

Iran je tek u septembru 2009. godine priznao da Fordov postoji, pošto je saznao da su ga zapadne obavještajne agencije otkrile, napominje Tanjug.