Svijet
0

Iran proizveo prve količine visoko obogaćenog urana

FENA
Foto: AFP/PressTV
Foto: AFP/PressTV
Iran je proizveo prvu količinu urana obogaćenog do 20 posto, izjavio je u četvrtak predsjednik Mahmoud Ahmadinejad, dva dana nakon što je islamska država objavila da je obavila završne pripreme za početak toga procesa.

On je rekao da će Iran nastaviti ovu proizvodnju, za koju ima sve uvjete u svome atomskom centru u Natanzu, ali i naglasio da cilj nije stvaranje atomske bombe, prenijele su zapadne novinske agencije.

SAD i njihovi saveznici, međutim, uporno optužuju Iran da je njegov civilni nuklearni program samo paravan iza kojeg se obavljaju pripreme za proizvodnju nuklearnog oružja.

"U Natanzu imamo mogućnosti za obogaćivanja urana do vrlo visoke razine", naglasio je Ahmadinejad govoreći pred velikim skupom u središtu Teherana povodom obilježavanja 31. godišnjice Islamske Republike.

"Božijom milošću ... već je objavljeno da je proizvedena prva količina urana obogaćenog za 20 posto", dodao je on, ne precizirajući o kolikoj je količini riječ.

Ahmadinejad je kazao i da Iran ima kapacitete za obogaćivanje do 80 posto, što je blizu razine potrebnog za pravljenje atomske bombe, ali da se to neće činiti "jer nemamo potrebe za tim".

U najavi najnovijeg pothvata aktualna vlast je saopćila da će visoko obogaćeni uran biti korišten za potrebe istraživačkog centra u Teheranu.