Zbog "neprijateljskog djelovanja"
0

Iran prijeti obustavom prodaje nafte zemljama EU

FENA
Iran će prestati prodavati naftu i drugim evropskim zemljama, osim Francuske i Velike Britanije, ako Evropa nastavi s "neprijateljskim djelovanjem" protiv Teherana, izjavio je u ponedjeljak predsjednik iranske nacionalne naftne kompanije NIOC Ahmed Galebani.

Galebani, na kojega se poziva agencija Mehr, spomenuo je naročito Njemačku, Portugal i Holandiju kao zemlje koje bi mogle biti pogođene ovom mjerom.

Teheran je saopćio u nedjelju da će prestati sa svakom prodajom nafte Francuskoj i Velikoj Britaniji, dvjema zemljama EU-a koje su najoštrije u uvođenju sankcija protiv Irana.

Ta mjera je uveliko simbolična budući da su London i Pariz gotovo prestali s uvozom iranske sirove nafte s obzirom na embargo EU-a koji će stupiti na snagu 1. jula.

Italija, Španja i Grčka, koje kupuju većinu iranskog izvoza sirove nafte prema Evropi, mogle bi biti kažnjene ako Teheran ostvari svoje prijetnje.

"Vrlo je sigurno da će, ako se neprijateljska djelovanja (EU-a protiv Irana) nastave, izvoz nafte prema ovim zemljama biti prekinut", rekao je Galebani.

Iran je u 2011. godini prodavao oko 500.000 barela nafte dnevno, ili gotovo 20 posto svog bruto izvoza Evropskoj uniji.

Galebani je međutim rekao da "da se ovaj obim smanjio", ne precizirajući u kojim proporcijama.