Svijet
0

Iran predao pismo o razmjeni nuklearnog goriva

FENA
Iran je predao Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) pismo u kome su izneseni detalji sporazuma koji je ta država prošle sedmice sklopila s Brazilom i Turskom o slanju dijela svog niskoobogaćenog urana u inostranstvo, izvijestila je danas iranska agencija IRNA.

"Stalni predstavnik Irana predao je danas generalnom direktoru IAEA-e pismo Irana o razmjeni nukleranog goriva koje se zasniva na saopćenju Teherana", javila je IRNA.

Iran je prošle sedmice postigao dogovor s Brazilom i Turskom o slanju 1.200 kilograma niskoobogaćenog urana u inostranstvo u zamjenu za uranske šipke neophodne za rad reaktora u Teheranu u kome se proizvode izotopi koji se koriste u terapiji raka.

Turska, Brazil i Iran su pozvali na prekid razgovora o pooštravanju sankcija Islamskoj republici zbog postignutog dogovora, koji su zapadni kritičari odbacili kao taktiku kako bi vlasti te države izbjegle ili odgodile sankcije, naveo je Reuters.

Lider iranske opozicije Mirhosein Musavi izjavio je danas će nove sankcije Iranu, o kojima se govori, nanijeti štetu običnim građanima, optužujući vladu predsjednika Mahumuda Ahmadinežada da je izazvala svjetske sile da djeluju.

Sjedinjene Američke Države predale su u utorak Vijeću sigurnosti UN-a nacrt rezolucije kojom se pooštravaju sankcije Iranu zbog odbijanja te države da obustavi obogaćivanje urana.

Zapad smatra da je cilj iranskog nuklearnog programa proizvodnja atomskog oružja, dok Teheran tvrdi da je njegova svrha isključivo proizvodnja električne energije i odbija da obustavi obogaćivanje urana.