Svijet
3

Iran pozvao Sjedinjene Države na konkretniju akciju protiv sankcija

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Iranski ministar vanjskih poslova izjavio je u subotu da Sjedinjene Države moraju poduzimati konkretnije mjere na ohrabrivanju ulagača da sarađuju s Teheranom, dan nakon što su zapadne sile saopćile da podržavaju zakonsko poslovanje s Iranom.

"SAD moraju poduzeti mnogo ozbiljnije i konkretnije akcije kada je riječ o tom pitanju", izjavio je ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif na zajedničkoj konferenciji za novinare s novozelandskim kolegom Murrayom McCullyjem.

"Prepreke u protekloj deceniji u ekonomskoj saradnji između Irana i drugih zemalja stvorene su neprijateljskom američkom politikom i sankcijama", kazao je on, prenosi website državne televizije.

Međunarodne sankcije vezane za iranski nuklearni program ukinute su na osnovu sporazuma o nuklearnom programu Teherana potpisanog prošle godine i provedenog u januaru.

Sjedinjene Države zadržale su, međutim, svoje sankcije zbog iranskog navodnog sponzoriranja oružanih pokreta na Bliskom istoku i njegovog programa balističkih projektila.

Evropske banke, koje često imaju filijale na američkom tlu, stoga su nespremne da nastave poslovanje s Iranom, iz straha od američkih kaznenih mjera.

U petak, u zajedničkom saopćenju Sjedinjene Države, Evropska unija, Francuska, Britanija i Njemačka navode da sve strane banke i kompanije trebaju insistirati na zakonitom poslovanju s Iranom, prenosi AFP