Svijet
0

Iran ponovo otvorio granicu s iračkim Kurdistanom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iran je u ponedjeljak ponovo otvorio granicu s iračkim Kurdistanom, koja je prije dvije sedmice zatvorena u znak odmazde što su prije dvije sedmice američke snage zarobile jednog Iranca.

Zatvaranje granice između Irana i iračkog Kurdistana na sjeveru Iraka nametnuo je Teheran, nakon što je 20. septembra uhapšen jedan iranski državljanin kojeg su američki vojnici optužili da je agent umiješan u krijumčarenje oružja namijenjenog iračkim pobunjenicima.

Iran je tvrdio da je taj čovjek bio zvaničnik zadužen za razvijanje regionalne trgovinske razmjene i da je dio delegacije iz pokrajine Kermanshah na zapadu Irana koja graniči sa sjevernim dijelom Iraka.

Ponovno otvaranje pet graničnih prelaza između Irana i Iračkog Kurdistana je postignut krajem septembra, kada je postignut sporazum između vlasti autonomne kurdske vlade i iranskih vlasti, saopćili su zvanični kurdski izvori, izjavio je glasnogovornik regionalne kurdske vlade Jamal Abdallah.

"Sporazum je predvidio otvaranje dvaju iranskih konzulata u Sulejmaniji i Erbilu, kao i aktiviranje dvaju iračkih konzulata u Kermanshi i Urmiji".