Svijet
0

Iran ponovo odbio da prekine obogaćivanje urana

FENA
Iran ne može prihvatiti da prekine obogaćivanje urana, što je u suprotnosti s njegovim pravima i Ugovorom o neširenju oružja (TPI), izjavio je u četvrtak Mohammad Saidi, potpredsjednik iranske Organizacije za atomsku energije za agenciju Irna.

"Iran smatra da je prekid obogaćivanja urana u suprotnosti s njegovim pravima i Ugovorom o neširenju oružja te međunarodnim propisima", rekao je Saidi, reagirajući na izvještaj ElBaradeija, direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) objavljenom u četvrtak.

"Zbog toga, Teheran ne može prihvatiti rezoluciju 1737 Vijeća sigurnosti koje traži prekid obogaćivanja urana", dodao je on.

Saidi je potvrdio da izvještaj ElBaradeija pokazuje da "nema nikakvog skretanja iranskih nuklearnih aktivnosti ka vojnom cilju", izvijestila je druga iranska agencija Mehr.

"Izvještaj ElBaradeija također pokazuje da je Iran u cjelosti provodio svoje obaveze, dopuštajući inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju da nadziru iranske nuklearne instalacije", dodao je Saidi.

"Iran nije prekinuo svoje aktivnosti povezane s obogaćivanjem urana", navodi se u izvještaju IAEA-e, koji treba biti dostavljen vijeću guvernera IAEA-e i Vijeću sigurnosti UN-a.

U četvrtak ujutro je iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad izjavio da Iran ne dozvoljava kršenje njegovih prava u nuklearnom domenu.

"Iranski narod neće dozvoliti nikome da krši njegova prava. Oni koji tako misle se varaju", rekao je iranski predsjednik, dodavši da će se iranski narod " oduprijeti neprijatelju".