Spor oko ostrva u Persijskom zalivu
1

Iran pojačava mornaricu oko ostrva za koje UAE tvrde da su njihovi

SRNA
Iran će pojačati prisustvo svoje mornarice u Persijskom zalivu kako bi ojačala svoj autoritet nad tri ostrva za koje Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) tvrde da su dio njihove teritorije.

Sporna ostrva nalaze se nedaleko od brodskih ruta na ulazu u strateški važan Ormuski moreuz.

"Sigurnost iranskih ostrva u Persijskom zalivu dio su raznih strategija pomorskih snaga Islamske revolucionarne garde", rekao je komandant Garde Muhamed al Jafari.

Jafari je govorio na ceremoniji inauguracije pete "pomorske odbrambene zone" u luci Bandar Lengeh. Prema njegovim riječima, Garda "pojačava, proširuje i poboljšava svoju stručne kapacitete u pomorskoj odbrani" u pet zona.

On je naglasio da je peta zona Gardine pomorske zone dio lanca pomorske odbrene koja je posebno zadužena za odbranu iranskih ostrva u Persijskom zalivu.

Spor između Irana i UAE oko ostrva Veći i Manji Tunb, te Abu Musa traje 41 godinu dodatno je pojačan nakon što je iranski predsjednik Mahumd Ahmadinedžad boravio na ostrvu Abu Musa u aprilu.

U septembru je šef diplomatije UAE Šeik Abdulah Bin Zajed al Nahajan rekao da je iranska "okupacija" ostrva protiv međunarodnog zakona.

Tokom proteklog mjeseca, portparol iranskog Ministarstva inostranih poslova Ramin Mehmanparast rekao je da će Teheran razmotriti smanjenje veza sa UAE zbog spora, iako je MIP kasnije negirao taj izvještaj.