Simuliranje napada na stranu bazu
1

Iran: Počele vojne vježbe "Veliki prorok 7"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iran je u ponedjeljak započeo s vojnim vježbama koje simuliraju napad na "stranu bazu" u regiji, a u njima se koristi cjelokupan iranski arsenal balističkih projektila, objavila je službena iranska novinska agencija Irna.

Vojne vježbe, nazvane "Veliki prorok 7", koje će trajati tri dana, pokazat će djelovanje desetaka raketa, među kojima i balističkih raketa Šahab 3, koje mogu dosegnuti Izrael ili američke baze u regiji, dodaje Irna, pozivajući se na saopćenje Čuvara revolucije, pretorijanske garde režima koji kontrolira iranske raketne snage.

Vježbe se izvode u velikoj pustinji u centralnom dijelu Irana gdje je izgrađena "replika zračne baze koja pripada jednoj stranoj sili".

U vježbama će se koristiti rakete iranskog balističkog programa - od Šahaba 1 i Fateha 110, čiji je doseg 200 kilometara, do Šahaba 3 koji može doseći ciljeve na 2.000 kilometara, prema istom izvoru. Vježba će omogućiti da se provjeri preciznost i djelotvornost raketa.

Iranski dužnosnici nisu objavili prema čijoj su bazi napravili repliku, ali Teheran je tokom posljednjih godina često prijetio da će napasti američke baze u Perzijskom zaljevu i na Bliskom istoku, ako Iran bude napadnut.

Izrael i SAD su u više navrata tokom posljednjih mjeseci govorili o mogućnosti vojnih napada na iranska nuklearna postrojenja u slučaju da propadnu međunarodni napori kojima bi velike sile trebale uvjeriti Teheran da smanji svoj kontroverzni nuklearni program.