Strah od zemljotresa
0

Iran planira premještanje glavnog grada

Sarajevo-x.com
Teheran
Teheran
Teheranu kao glavnom gradu Irana dani bi mogli biti odbrojani, nakon što je vlada odobrila plan uspostavljanja novog glavnog grada, kako bi se stanovništvo zaštitilo od opasnog zemljotresa.

Seizmolozi su upozorili da Teheran leži na nestabilnom području koje bi u budućnosti mogao razoriti katastrofalan zemljotres.

Kako bi se to izbjeglo, vlasti su došle na ideju da premjeste glavni grad, što je predloženo i vrhovnom vođi ajatolahu Aliju Khameneiju.

Nije poznato gdje bi se mogao nalaziti novi glavni grad, da li je u planu gradnja sasvim novog ili jednostavno premještanje u neki od postojećih, piše Guardian.

Kroz historiju Iran je imao mnogo glavnih gradova, uključujući Isfahan, Qazvin, Shiraz, Mashhad i Hamedan. Godine 1795. kralj Agha Mohammad Khan proglasio je prijestolnicom upravo Teheran, grad koji je postao politički, ekonomski i kulturni centar države.

U njemu su domovi 12 miliona ljudi, a nedavno je bio središte uličnih protesta uslijed sumnji u neregularnost predsjedničkih izbora, na kojima je pobijedio Mahmoud Ahmadinejad.

Planovi za novi glavni grad stari su i 20 godina, ali od 2003. im se posvećuje veća pažnja, posebno nakon što je zemljotres uništio grad Bam na jugoistoku zemlje, gdje je život izgubilo oko 40.000 ljudi.