Porast tenzija
0

Iran osudio američko raspoređivanje raketa u Zalivu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Iran je u utorak osudio raspoređivanje američkih raketa u Perzijskom zalivu radi odbrane od eventualnog iranskog napada ako poraste napetost zbog nuklearnog pitanja, objavila je državna televizija.

"Neobično je da novi američki lideri ne razumiju kako je problem regije prisustvo SAD-a koji šalje sve više vojnog naoružanja u zonu", izjavio je predsjednik iranskg parlamenta Ali Larijani, na kojeg se pozvala televizija.

Larijani je podsjetio da od islamske revolucije 1979. godine Iran nije nikada napao svoje susjede, prenio je AFP.

"Zemlje u regiji treba da znaju da spektakl koji je montirao SAD kako bi obezbijedio sigurnost u regiji nije ništa drugo nego nova politička prevara", dodao je on.

SAD ubrzava raspoređivanje proturaketnih sistema u Zalivu kako bi odgovorio na eventualni iranski napad, objavio je u subotu New York Times.

Dnevni list je precizirao da je Washington rasporedio specijalne brodove uz iranske obale kao i presretače raketa u četiri zemlje: Kataru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinu i Kuvajtu.

Prema pisanju ovih novina, arapske zemlje su sve sklonije da prihvate američko oružje na svom tlu iz straha od iranksih vojnih ambicija.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad je primivši u utorak katarskog princa šeika Tamima ben Hamada al-Thanija također kritizirao zapadnjake u regiji.

"Zapadnjaci ne žele da sigurnost vlada u regiji i da odnosi među zemljama u regiji budu prijateljski", izjavio je Ahmadinejad, a prenijela državna televizija.

"Oni su uvijek radili na tome da zemlje u regiji ostanu slabe", kazao je on i osudio "zavjeru neprijatelja" koji žele da prfitiraju "od podjele i nesigurnosti" u zemljama u Zalivu.

Iran redovno izvodi voje vježbe u Zalivu i prijeti da će gađati zapadne ciljeve ako SAD i Izrael budu napali njegova nuklearna postrojenja.