Teheran
0

Iran oslobodio pet uhapšenih Britanaca

FENA
Foto: AFP/Fars News/File
Foto: AFP/Fars News/File
Pet od devet uhapšenih lokalnih članova britanske ambasade u Teheranu oslobođeno je, saopćili su u ponedjeljak iranski zvaničnici.

Iranski mediji javili su ranije da su lokalni službenici britanske diplomatske misije uhapšeni zbog navodne uloge u ptotestima protiv spornih junskih predsjedničkih izbora.

Britanski ministar vanjskih poslova odbacio je te navode kao neosnovane.

"Od devet ljudi pet je oslobođeno, a ostale se još ispituje", izjavio je na konferenciji za novinare glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hassan Ghashghavi, javila je državna TV.

Iranski ministar obavještajnih službi Gholam-Hoseyn Mohseni-Ezhei izjavio je u nedjelju da je "britanska ambasada igrala ključnu ulogu u nedvnim nemirima i putem lokalnog osoblja i putem medija", javila je iranska novinska agencija Irna.

"Imamo slike i snimke izvjesnih lokalnih službenika britanske ambasade koji su prikupljali vijesti o protestima. Ambasada je slala osoblje među demonstrante kako bi ih potaknuli na nemire, tako da su demonstranti mogli davati izmišljenje izvještaje svijetu s raznih lokacija", izjavio je iranski ministar.

Britanija je oštro protestirala protiv hapšenja, a Miliband ih je opisao kao "maltretriranje".

Usprkos oslobađanju, koje je potvrdio i BBC - činjnica da se neki službenici još drže u pritvoru znači da to pitanje ostaje ozbiljan problem za Britaniju, javlja bliskoistočni urednik BBC-a Jeremy Bowen iz Teherana.