Kritike izjava Britanca
0

Iran optužio Milibanda da je povezan s cionistima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iran je optužio u ponedjeljak šefa britanske diplomatije Davida Milibanda da je povezan s cionistima, kritizirajući njegove izjave u kojima iranski nuklearni program vidi kao prijetnju Bliskom istoku.

"Čuli smo izjave Davida Milibanda, koji kaže da je Iran prijetnja regiji, dok, bez ikakve sumnje, Miliband uveliko zavisi od cionista", izjavio je novinarima glasnogovornik iranskoga ministarstva vanjskih poslova Hassan Ghashghavi.

Prema tekstu govora, koji on treba u ponedjeljak da održi u Abu Dabiju, Miliband poziva arapske dužnosnike da se jasnije suprotstave iranskim nuklearnim ambicijama.

"Iran s nuklearnim oružjem predstavlja odlučujući udarac onima koji traže mirna i pragmatična rješenja za probleme u regiji", navodi se u tekstu govora britanskoga ministra koji on treba održati u Centru za studije i istraživanja Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Utrka u nuklearnom naoružanju bila bi opasna. Dobijanje nuklearnog oružja samo bi ojačalo regionalni stav Teherana, dajući mu više samopouzdanja u pokušajima podjela i promocije nestabilnosti", rekao je Miliband.

Zapadne zemlje optužuju Teheran da traži da se domogne atomskog oružja pod krinkom spornoga civilnog nuklearnog programa.