Svijet
0

Iran odbio prijedlog SAD-a da proda medicinske izotope

FENA
Ramin Mehmanparast (Foto: AFP/File)
Ramin Mehmanparast (Foto: AFP/File)
Iran je odbio prijedlog Sjedinjenih Američkih Država da mu prodaju medicinske izotope kako Teheran ne bi proizvodio visoko obogaćeni uran za njihovu izradu, javila je u srijedu državna agencija Irna.

"Vodeći računa o velikim potrebama bolesnika, ovaj prijedlog nije logičan", izjavio je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast.

"Nije rješenje da se zaustavi reaktor ili proizvodnja lijekova, rješenje je da velike sile sarađuju kako bi se povećao broj reaktora i proizvodnja lijekova i odgovorilo potrebama bolesnika" u Iranu, objasnio je Mehmanparast.

Glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley izjavio je u utorak da je međunarodna zajednica spremna prodati izotope Iranu.

"Pokazali smo volju da sarađujemo s njima kako bi oni uvezli medicinske izotope, ako je to njihova istinska preokupacija", kazao je on.

Medicinski izotopi se koriste u otkrivanju karcinoma.

Iran proizvodi izotope sa svojim reaktorom za nuklearno istraživanje u Teheranu, a pokretanje u utorak proizvodnje urana obogaćenog za 20 posto pravda potrebom da osigura gorivo za taj reaktor za narednu godinu.

Teheran je ovakvu odluku donio zato što su blokirani šestostrani pregovori sa zapadnim zemljama o snabdijevanju Irana obogaćenim uranom za reaktor.