Svijet
0

Iran odbacio Obamin prijedlog o politici "mrkve i štapa"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iran je u ponedjeljak odbacio sugestiju novoizabranog američkog predsjednika Baracka Obame kako bi kombinacija ekonomskih poticaja i oštrih sankcija mogli uvjeriti iransku vladu da promjeni mišljenje.

Obama je izjavio u intervjuu za emisiju "Meet The Press" TV mreže NBC objavljenom u nedjelju da bi međunarodna zajednica mogla razviti paket poticaja koji bi uvjerio Iran da izmjeni svoj nuklearni program. SAD i brojne njihove saveznice sumnjaju kako Iran želi da razvije oružje kroz svoj nuklearni program, ali Teheran tvrdi da je on usmjeren na proizvodnju energije.

"Znate, kada govorimo o politici mrkve, mislim da bismo mogli pružiti paket ekonomskih poticaja koji bi bili od pomoći zemlji koja je, uprkos tome što je veliki proizvođač nafte, pod enormnim pritiskom, s ogromnom inflacijom i brojnim nezaposlenim", izjavio je Obama.

Iran je, međutim, odbijao ranije ponude ekonomske pomoći međunarodne zajednice u zamjenu za odustajanje od nuklearnih aktivnosti, što je u ponedjeljak i ponovio portparol iranskog minstarstva vanjskih poslova Hasan Qashqavi.

"Od politike štapa i mrkve nema koristi. Ona je neprihvatljiva i propala", izjavio je Qashgavi novinarima tokom redovnog sedmičnog brifinga za novinare, javio je AP.

Qashqavi je ponovio iransko odbijanje da prekine program obogaćivanja urana i izjavio je da SAD moraju priznati iransko "nuklearno pravo" prije nego što njegova zemlja odagna brige oko svog nuklearnog programa.

Obama je također izjavio da bi SAD trebale osnažiti direktnu diplomatiju kao način uvjeravanja Irana da izmjeni kurs svog nuklearnog programa i prekine s podrškom militantnim grupama kao što su Hamas i Hezbollah.

Iranska vlada izrazila je interes za direktnijim razgovorima sa SAD-om, ali uporno odbija izmjeniti svoj nuklearni program kao preduvjet za razgovore.