Svijet
0

Iran odbacio Bushove riječi o "Trećem svjetskom ratu"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iran je odbacio u četvrtak kao epizodu "psihološkog rata" riječi američkog predsjednika Georgea W. Busha, koji je upozorio na rizike trećeg svjetskog rata ako se Teheran domogne atomskog oružja, izvještava iranska novinska agencija Isna.

"Ove izjave samo pokazuju bijes SAD-a prema uspjehu Irana na međunarodnoj sceni", nakon posjete u utorak ruskog predsjednika Vladimira Putina Teheranu, izjavio je Abdol-Reza Rahmani Fazli, zamjenik šefa Vrhovnog savjeta nacionalne sigurnosti.

"Izjave američkog predsjednika, kojima tvrdi da Iran traži da se domogne atomskog oružja,dio su psihološkog rata", rekao je on .

Rahmani Fazli je dodao da američki predsjednik traži da "zakamuflira informacije o posjeti predsjednika Putina Teheranu i minimizira rezultate značaja te posjete".

Bush, koji se ne slaže s ruskim kolegom, rekao je u srijedu da je ubijeđen da su ambicije Irana vojni nuklearni program, što je sinonim potencijalnog trećeg svjetskog rata.

"Ako želite da izbjegnete treći svjetski rat, izgleda mi da bi trebalo nastojati spriječiti Irance da se domognu znanja o izradi nuklearnog oružja", rekao je Bush na konferenciji za štampu.

On je dodao da očekuje da sam Putin napravi izvještaj svoje posjete Teheranu i donese svoj sud o prvom putovanju u Iran šefa Kremlja od 1943.

Suprotno SAD-u, Rusija je protiv usvajanja nove rezolucije Vijeća sigurnosti u jačanju sankcija protiv Irana kako bi se primirao Teheran da prekine program o obogaćivanju urana.