Svijet
0

Iran ocijenio izraelske napade na Gazu "ratnim zločinom"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iran je u nedjelju ocijenio zračne napade na Obalu Gaze "ratnim zločinom" protiv "palestinskog naroda bez odbrane", pozivajući na međunarodnu osudu.

"Iran oštro osuđuje divljački zločin cionističkog režima na nevini i bez odbrane palestinski narod Gaze", navelo je iransko ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju koje je objavila državna agencija Irna.

"Nedavni napadi su ratni zločini", naglasilo je ministarstvo, ocijenivši da međunarodne organizacije i organizacije za odbranu ljudskih prava treba da osude "ova odvratna kršenja ljudskih prava".

Izrael je od petka izveo 26 zračnih napada na Gazu, prema izraelskom ministru odbrane Ehudu Baraku. Prema palestinskim medicinskim izvorima, ubijeno je najmanje 18 Palestinaca, među kojima i jedno dijete.

Istovremeno, naoružane palestinske grupe ispalile su 124 granate na jug Izraela, izjavio je Barak.

Ovaj novi ciklus sukoba pokrenut je ubistvom Zuheira el-Kaisija, vođe Narodnog odbora otpora koji je ubijen u jednom izraelskom zračnom napadu.

Iransko ministarstvo je optužilo Izrael da je koristio "državni terorizam" kako bi uklonio Kaisija.

Jevrejska država je posljednjih sedmica povećala prijetnje vojnom intervencijom kako bi spriječila Teheran da napreduje ka nuklearnom naoružanju.