Svijet
9

Iran objavio prve fotografije svog novog raketnog sistema

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Iran je objavio prve fotografije dalekometnog raketnog sistema domaće proizvodnje. Ovaj projekt je započet kada je zemlja bila pod međunarodnim sankcijama.

Fotografije raketnog sistema su objavile državne novinske agencije, a na njima se vidi kako predsjednik Hassan Rouhani i ministar odbrane Hossein Dehgghan stoje ispred odbrambenog raketnog sistema pod nazivom Bavar 373.

Sistem je dizajniran da presretne projektile, dronove, borbene avione i balističke projektile. Radi se o alternativi ruskom sistemu S-300, čije isporučivanje je prekinuto nakon sankcija koje su 2010. godine nametnute Iranu zbog nuklearnog programa.

"Nismo željeli napraviti iransku verziju sistema S-300, željeli smo konstruisati iranski sistem i uspjeli smo u tome", izjavio je Dehghan za agenciju IRNA.

Rouhani je dodao da je iranski vojni budžet više nego udvostručen u odnosu na prošlu godinu. On je predstavio i prvi iranski turbo-jet motor. Sljedeći cilj je razviti projektile supersonične brzine.

Prošle godine je zaključen dogovor o iranskom nuklearnom programu, nakon čega je Rusija dozvolila nastavak isporučivanja sistema S-300. Rezervni dijelovi će stizati u narednim mjesecima.

Bavar 373 koristi projektile Sayad 3 koji su testirani u septembru 2014. godine.