Svijet
0

Iran objavio da razvija novi protuzračni sistem

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iranska vojska je razvila novi sistem protuzračne odbrane s pojačanim kapacitetom, koji istovremenim ispaljivanjem dviju raketa može dostići svoje mete, javio je u petak iranski državni radio.

"Ovaj novi sistem protuzračne odbrane, koji može istovremeno ispaliti jednu ili dvije rakete, izradile su kopnene vojne snage i uspješno testirale", javio je radio.

Sistem je "jako pokretan i fleksibilan te može ciljati zračne mete po bilo kojim klimatskim uvjetima. Istovremena ispaljivanja pojačavaju mogućnost da rakete dostignu svoje mete", dodao je radio.

Iran bi uskoro trebao biti podvrgnut novim sankcijama Vijeća sigurnosti UN-a jer odbija da prekine osjetljive nuklearne aktivnosti, za koje se sumnja da su namijenjene u vojne svrhe.

Teheran žestoko negira te optužbe, tvrdeći da je njegov nuklearni program isključivo namijenjen u civilne srhe.

Iranski dužnosnici su u nekoliko navrata izjavljivali da je njihova vojska spremna na svaku eventualnost, s obzirom na to da međunarodna zajednica prijeti Iranu zbog njegovih nuklearnih aktivnosti.

"Ukoliko naš veliki neprijatelj želi pokušati neku nerazumnu akciju, bit će sigurno iznenađen", rekao je u petak glavnokomandujući iranske vojske general Ataollah Salehi a navodi da agencija Irna.