Ne odustaju od svojih namjera
0

Iran: Nove sankcije su nepoštene i osuđene na propast

SRNA
Ramin Mehmanparast
Ramin Mehmanparast
Iran je danas saopštio da su sankcije, koje je EU uvela na izvoz nafte iz te zemlje zbog sporne namjene nuklearnog programa, "nepoštene" i osuđene na propast".

Portparol iranskog Mininstarstva inostranih poslova Ramin Mehmanparast rekao je da "nove mjere neće spriječiti Iran u ostvarenju svojih osnovnih prava".

Sankcijama su zabranjeni svih novi naftni ugovori sa Iranom i zamrznuta su sredstva iranske Centralne banke u EU.

EU trenutno otkupljuje oko 20 posto iranske nafte.

"Evropski zvaničnici i druge zemlje, koje su pod američkim političkim pritiskom, treba da razmotre svoje nacionalne interese i da se ne lišavaju iranske nafte kako bi pomogli američkim zvaničnicima da ostvare svoje tajne ciljeve", rekao je Mehmanparast.

On je optužio SAD da pokušavaju da stvore probleme "sa isporukama energenata u zemljama koje su njihovi ekonomski rivali".

Šefovi diplomatija EU danas su usvojili embargo na izvoz nafte iz Irana zbog sporne namjene nuklearnog programa te zemlje. 
Sankcijama je predviđena momentalna zabrana sklapanja novih ugovora o kupovini nafte od Islamske Republike, dok će postojeći ugovori biti poštovani do 1. jula. 

Moskva ocjenjuje da je cilj evropskih i američkih sankcija protiv Irana - ugrožavanje novih međunarodnih pregovora o iranskom nuklearnom programu. 

Zapadne zemlje sumnjaju da Teheran pokušava da proizvede nuklearnu bombu, što Teheran demantuje i tvrdi da nuklearni program koristi isključivo u civilne svrhe.