Svijet
0

Iran: Nova rezolucija UN-a imala bi "ozbiljne posljedice"

FENA
Šef iranske diplomatije Manouchehr Mottaki upozorio je u ponedjeljak na konferenciji za štampu koju je prenosila iranska televizija Press-TV da bi nova rezolucija UN-a protiv Irana i njegovog nuklearnog programa imala "ozbiljne posljedice".

"Ako bude usvojena neka rezolucija, to će dovesti do ozbiljnih i logičnih posljedica, a mi ćemo ih kasnije najaviti", kazao je ministar Mottaki ne precizirajući koje bi mjere Iran poduzeo.

Stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a dogovorile su se prošle sedmice u Berlinu o nacrtu rezolucije kojom bi se pojačale međunarodne sankcije i prisilio Iran da obustavi obogaćivanje urana, javio je AFP.

O ovom nacrtu će se početkom sedmice razgovarati u New Yorku.

Islamska Republika se u augustu 2007. godine obavezala da će Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) dati odgovore na pitanja o svome nuklearnom programu, prije kraja decembra. Rok je zatim pomakla na polovinu februara 2008.

Generalni direktor IAEA-e Mohameed ElBaradei treba da na sljedećoj sjednici Vijeća guvernera te agencije krajem marta podnese izvještaj o tome kako Iran sarađuje u vezi s ovim pitanjem, kao i o tome da li poštuje zahtjev Vijeća da prekine s obogaćivanjem urana.