Svijet
0

Iran: Nova nuklearna elektrana bit će izgrađena do 2014. godine

FENA
Govoreći za državnu televizijsku stanicu, direktor Organizacije za atomsku energiju Ferejdun Abasi rekao je da će Iran izgraditi nuklearnu elektranu kapaciteta 1.000 megavata u Bušeru.

Izgradnja postojeće elektrane je u zastoju, prenio je u nedjelju Haaretz.

Direktor Organizacije za atomsku energiju kazao je da Iran planira završiti izgradnju još jedne nuklearne elektrane do početka 2014. godine.

Na osnovu izvještaja AFP-a Abasi je rekao da će "Iran izgraditi nuklearnu elektranu kapaciteta 1.000 megavati u Bušeru naredne godine".

Abasi je ovim mislio na iransku kalendarsku godina koja traje od marta 2013. do marta 2014. godine.

Zastoji na izgradnji postojeće elektrane u Bušeru prate je još od 1970-ih, a u potpunosti su bili prekinuti iranskom Islamskom revolucijom 1979. godine.

Ovi zastoji su se ponovo vratili čak i nakon što je Rusija počela raditi na izgradnji elektrane pod ugovorom vrijednim milijardu dolara sredinom 1990-ih.

Ranije ove godine, Abasi je rekao za novinsku agenciju Fars da je nuklearna elektrana Bušer, smještena na obali Perzijskog zaljeva, dosegla puni kapacitet od 1.000 megavati do 1. februara. Međutim, ova informacija nije mogla biti potvrđena.

Ranije su iranski zvaničnici najavili da će ova elektrana snabdijevati energijom 2,5 posto zemlje.