Spremni na najgore scenarije
0

Iran nije zabrinut zbog novih sankcija SAD i EU

Sarajevo-x.com
Ali Akbar Salehi
Ali Akbar Salehi
Iranski zvaničnici priznali su da je posljednjih 18 mjeseci sankcija koštalo ekonomiju ove zemlje. Znakovi ekonomskih poteškoća su vidljivi, investicije su rijetke, izvoz je skuplji, a vrijednost iranske valute opada.

Sjedinjene Američke Države i Evropska Unija će uvesti nove sankcije protiv Irana i to protiv centralne banke i sektora goriva. U 2010. uvedene su najveće sankcije protiv Irana zbog razvijanja nukleranog programa.

Sankcije su uvedene uprkos tome što su zvaničnici iz Teherana negirali bilo kakav nuklerani program osim civilnog.

Iran je zatim uspostavio saradnju sa Kinom, ali je izvoz pao za 20 posto u posljednjih šest mjeseci. Iz Teherana su sve češće izjave da je situacija u Iranu kao da je država u ratu.

"Ne možemo se pretvarati da sankcije nemaju utjecaja. Međutim, nismo posebno zabrinuti. Preduzeli smo sve mjere i pripremljeni smo na najgore scenarije", rekao je iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi, prenosi AFP.

Međutim, zahvaljujući visokoj cijeni nafte, iranska ekonomija još uvijek nije u velikom problemu. Iran je prodao naftu u vrijednosti od 140 milijardi dolara što će biti dovoljno za podsticanje ekonomije.