Svijet
0

Iran: Nema razloga za pregovore ako EU insistira na sankcijama

FENA
Ali Laridžani; Foto: Reuters
Ali Laridžani; Foto: Reuters
Iran je objavio u utorak da ne vidi "nikakvog razloga" za pregovore o svom nuklearnom programu ukoliko Evropska unija i dalje insistira na prekidu obogaćivanja urana.

Uoči susreta u Turskoj između glavnog iranskog pregovarača Alija Laridžanija i šefa diplomatije Evropske unije Javiera Solane, glasnogovornik iranske vlade je rekao da zahtjevi o prekidu obogaćivanja urana "nisu utemeljeni na logici i pravu".

"Stoga, nema razloga pokretati logički dijalog", dodao je glasnogovornik Gholam Hossein Elham, na pitanje o mogućoj suspenziji istih od strane Teherana.

"Ako Evropljani traže nešto nelogično, nema razloga održavati dijalog i pregovore, jer oni se moraju odvijati u logičnom i pravnom okviru", nastavio je on na brifingu u Teheranu.

Solana će pokušati u srijedu, tokom razgovora s Laridžanijem, da pokrene dijalog s Iranom o kontroverznom nuklearnom programu .

Obogaćivanje urana omogućava dobijanje kako goriva za nuklearnu centralu tako i sirovine za atomsku bombu. Zapad sumnja da Iran želi da izradi atomsku bombu, što ta zemlja demantira.