Svijet
0

Iran neće trgovati s državama koje su uvele sankcije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iran je upozorio da će prekinuti trgovinu s državama koje su nametnule ograničenja na iranska novčana sredstva u inostranstvu, u okviru uvođenja međunarodnih sankcija zbog spora oko nuklearnih aktivnosti Teherana.

"Ukoliko bilo koja zemlja nametne ograničenja na iranska novčana sredstva, mi ćemo prekinuti trgovinu s njom", izjavio je u subotu zamjenik direktora Centralne banke Irana Hamid Borhani novinskoj agencije Mehr, ističući da njihova sredstva moraju da bude zaštićena.

SAD, Ujedinjene nacije i Evropska unija uvele su nove sankcije Iranu, zbog njegovog nuklearnog programa za koji sumnjaju da je namjenjen proizvodnji atomske bombe, što Teheran negira.

Četvrti set sankcija UN podrazumjeva poduzimanje mjera protiv novih iranskih banaka u inostranstvu ukoliko se sumnja da postoji veza s nuklearnim ili raketnim programima. Sankcijama se poziva na predostrožnost i u pogledu transakcija s bilo kojom iranskom bankom, uključujući i centralnu banku, prenosi Reuters.

Posljednje mjere su usmjerene prvenstveno na vitalne sektore iranske ekonomije, kao što su bankarstvo i energija. Analitičari procjenjuju da će to povećati troškove trgovine jer će otežati prenos sredstava ili osiguranje robe.

Iranci tvrde da će bilo kakve sankcije nametnute bankarskom sektoru dovesti do nestabilnosti u svjetskom finansijskom sistemu, a da će oni naći način da zaštite svoja sredstva. Nove sankcije uvedene za iranske banke i finansijski sistem odnose se na blokadu transakcija u eurima i dolarima, a Teheran je u petak objavio da će plaćanje nafte koju izvozi biti prebačeno na druge valute.