Svijet
0

Iran neće odustati od nuklearne energije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iran se založio za nastavak nuklearnog programa u razgovorima koje je njen predstavnik za nuklearna pitanja Said Jalili u petak vodio sa visokim predstavnikom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom.

"Veoma smo zadovoljni razgovorima", rekao je član iranske delegacije koji je želio da ostane anoniman, javila je agencija Reuters.

Šef iranske diplomatije Manuchehr Mottaki je usprkos tome što je međunarodna zajednica zaprijetila sankcijama, kasno u četvrtak uvečer rekao da "ništa neće uticati" na to da Iran prekine razvoj nuklearne tehnologije i dodao da se zemlja nije obavezala da dopusti inspekciju nuklearnih postrojenja.

"Iranska nacija se nikad neće odvratiti od odabranog puta, ona je odlučna nastaviti tim putem (razvoja nuklearne tehnologije)", rekao je Mottaki za zvaničnu novinsku agenciju Irna.

Dok Zapad tvrdi da iranski nuklearni program podrzumijeva izgradnju atomskih bombi, Iran ističe da je riječ o naporima isključivo usmjerenim na proizvodnju električne energije.

Predstavnik Teherana je za današnje razgovore Jalilija i Solane u Londonu najavio, ne precizirajući o čemu je riječ, "nove inicijative". On je dodao da neće biti riječi o obustavi rada na obogaćivanju urana, što je ključni zahtjev Vijeća sigurnosti UN-a.

Bez prekida obogaćivanja urana Iran će se naći pred trećim i znatno širim krugom sankcija međunarodne zajednice.

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, plus Njemačka, najavilo je nove šire finansijske, trgovinske sankcije kao i restrikcije oko viza ukoliko u novembru ne dođe do pozitivnog ishoda pregovora EU - Iran.

Rusija, Kina i u manjoj mjeri Njemačka imaju tijesne trgovinske veze s Iranom, pa su u pogledu kaznenih mjera prema Teheranu umjerenije od SAD-a, Velike Britanije i Francuske.