Svijet
0

Iran neće ni da pregovara o obogaćivanju urana

FENA
Iran je u ponedjeljak saopćio da neće ni pregovarati ni odustati od obogaćivanja urana kako to zahtijeva Zapad.

"Pravo na obogaćivanje u okviru Sporazuma o neširenju i pod nadzorom Međunarodne agencije za atomsku energiju je legalno i apsolutno pravo", izjavio je glasnogovornik vlade Gholam Hossein Elham za štampu u Teheranu, javio je AFP.

"To pravo mora biti zagarantirano", kazao je Elham i precizirao da "to nije nešto od čega se može odustati, kao ni od istraživanja u domenu industrije, to nije pitanje o kojem se pregovara."

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačka treba da se u srijedu sastanu u Londonu kako bi razmotrile evropsku ponudu koja se odnosi na uvjeravanje Irana da obustavi obogaćivanje urana.

Njemački časopis Spiegel u broju od ponedjeljka piše kako je Njemačka spremna na nove ustupke u pregovorima s Teheranom o krizi iranskog nuklearnog programa.

Berlin je predložio da će priznati sadašnje stanje istraživanja i razvoja obogaćivanja urana iranskog režima pod uvjetom da ih kontroliraju međunarodne organizacije.

Spiegel drži da bi taj njemački prijedlog mogao ugroziti jedinstvo međunarodnih pregovarača koji pokušavaju uvjeriti Teheran da odustane od svog programa obogaćivanja urana.

U nedjelju je glasnogovornik iranske diplomacije Hamid Reza Assefi ponovio da Teheran "neće uzmaknuti" ni odustati od obogaćivanja urana.