Mahmoud Ahmadinejad
0

"Iran neće moliti da izbjegne sankcije"

FENA
Mahmoud Ahmadinejad (Foto: AFP/File)
Mahmoud Ahmadinejad (Foto: AFP/File)
Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad izjavio je u četvrtak da neće moliti one koji se protive nuklearnom programu njegove zemlje kako bi se izbjegle sankcije.
  • Mi ne pozdravljamo ideju prijetnji ili sankcija i one koji nam prijete sankcijama nikada nećemo preklinjati da bi spriječili te sankcije, rekao je Ahmadinejad, javila je iranska novinska agencija IRNA.

  • Iran će pokušati da iskoristi sankcije, a ne da promijeni svoj stav kako bi ih izbjegao, izjavio je Ahmadinejad.

Ahmadinejad je to izjavio dok su u Pragu predsjednici Rusije i SAD, Dmitrij Medvedev i Barack Obama, saopćili da su nove sankcije možda neophodne kako bi se izvršio pritisak na Iran da se odrekne nuklearnih ambicija, prenosi Reuters.

Medvedev i Obama u četvrtak su u Pragu potpisali "novi START", Sporazum o daljem smanjenju i ograničenju stateškog naoružanja, koji će Rusiji i SAD-u omogućiti da svoje nuklearne arsenale smanje za oko trećinu.

Medvedev je, poslije razgovora s Obamom, izjavio da se Vijeće sigurnosti UN-a može vratiti razmatranju pitanja uvođenja sankcija Iranu.

On je naglasio da "u svakom slučaju, te sankcije treba da budu inteligentne i usmjerene samo na dostizanje zadatka neširenja (nuklearnog oružja), a ne na to da bi se suprotstavljalo iranskom narodu i izazvala humanitarna katastrofa".

Obama je rekao da očekuje da će ovog proljeća biti postignut dogovor o novim sankcijama prema Iranu zbog spornog nuklearnog programa.

  • Razgovori o sankcijama prema Iranu napreduju tokom posljednjih nekoliko mjeseci, a tokom narednih sedmica prisustvovat ćemo početku intenzivnijih pregovora u UN-u u New Yorku, kazao je Obama.

Zapad sumnjiči Iran da koristi svoj civilni nuklearni program za pravljenje nuklearnog oružja, što Teheran negira, ističući da mu je nuklearna energija potrebna za proizvodnju električne energije i za veći izvoz nafte i plina.