IPI
0

Iran ne može blokirati priliv informacija

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Međunarodni institut za štampu (IPI), medijski posmatrač, oštro je kritikovao u srijedu napore iranske vlade da cenzuriše informacije stranih medija, naglasivši da te metode nisu efikasne.
  • Uvjeravanja vlasti da neće biti restrikcija u praćenju medija izazvala su u ponedjeljak popodne određeni optimizam, kazao je direktor IPI-a David Dadge, prenosi AFP.

Međutim, dodao je on, kasniji razvoj događaja nije otklonio sumnji o naporima vlasti da cenzuriše informacije koje ne idu u njenu korist.

Teheran je zabranio stranim novinarima da prate "nedozvoljene" događaje, posebno masovne demonstracije kandidata Mira Hosseina Musavija.

  • Međutim, ništa to neće spriječiti dolazak informacija do publike, e-mailom, SMS porukama ili na internet stranicama, ocijenio je Dadge.

  • U svijetu u kojem vijesti pristižu iz minute u minutu, duboko je deprimirajuće vidjeti da vlada pokušava da spriječi slobodan protok informacija, ne vodeći računa da one izbijaju kroz svaku poru, svaku pukotinu iranskog društva, upozorio je on.

Od proglašenja predsjednika Ahmadinejada za pobjednika izbora, Iran je poprište protesta bez presedana od Islamske revolucije 1979.

U srijedu je na hiljade Musavijevih pristalica ponovo mirno demonstriralo Teheranom protiv rezultata izbora, javljaju očevici.