Svijet
0

Iran ne isključuje naftu kao oružje u nuklearnoj krizi

FENA
AP
AP
Iran nije isključio upotrebu nafte kao oružja u krizi vezanoj za nuklearni program sve dok SAD ne isključi vojnu opciju o tom pitanju, upozorio je u utorak iranski ambasador pri Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) Hossein Kazempur-Ardebili.

"Kada Amerikanci kažu da vojna opcija protiv Irana ostaje na stolu zbog nuklearnog pitanja, onda Iran može reći da ne isključuje naftu kao instrument", rekao je ambasador a navodi ga dnevni list Shargh.

Kazempur-Ardebili, čija je zemlja drugi proizvođač OPEC-a, objasnio je ipak da, s njegovog stajališta, nafta kao oružje, kao prijetnja američkoj vojnoj intervenciji, ima prije svega "odbrambeni" karakter.

"Nijedna strana nije sklona da upotrijebi to oružje", rekao je on.

SAD nikada nije isključio vojnu opciju kako bi natjerao Iran da prekine svoj nuklearni program, čak iako trenutno preferira diplomatsku opciju, uz upotrebu ekonomskih i finansijskih sankcija.

Prema riječima Kazempura Ardebilija, "govoriti o tim instrumentima ne znači reći da će oni biti upotrijebljeni kao sredstvo odbrane".

Ambasador je predvidio da ako Iran povuče s tržišta 2,5 miliona barela dnevno, koliko trenutno isporučuje, nastao bi "šok na tržištu i došlo bi do povećanja cijena", što bi sigurno značilo da bi cijena barela mogla preći preko 100 dolara.