Svijet
0

Iran nazvao američki snimak "isfabrikovanim"

FENA
Iran je u srijedu nazvao video i audio snimak koji je objavio Pentagon i koji prikazuje borbene čamce Revolucionarne garde kako se suprotstavljaju američkim borbenim brodovima u Hormuškom tjesnacu "isfabrikovanim", javila je državna televizija.

"Snimak koji je objavila američka mornarica i koji je koristio arhivske slike i zvučne zapise isfabrikovan je", javio je kanal na engleskom jeziku Press TV riječi zvaničnika Revolucionarne garde. U izvještaju se ne spominje ime ličnosti iz Revolucionarne garde i ne nudi se više detalja o tome kako je zvaničnik znao da je snimak "fabrikovan", javio je AP.

Pentagon je u utorak objavio snimak u trajanju od četiri minute i 20 sekundi koji uključuje i tonski zapis kako prikazuje iranske čamce koji se približavaju američkim borbenim brodovima u Perzijskom zalivu. Na tonskom snimku, čovjek koji je pričao engleski s jakim akcentom zaprijetio je: "Dolazim po vas. Eksplodirat ćete za nekoliko minuta".

Izgleda da je iranski čamac ignorirao ponovljena upozorenja s američkih brodova, uključujući i zvuke sirena i radio poruke, sudeći po snimku koji je napravljen s mosta razarača USS Hopper.

S Hoppera, nakon što su uočili iranske čamce kako se primiču, jedan američki mornar je kazao putem radija: "Ovo je koalicijski ratni brod. Mi smo u prolazu kroz ove vode u skladu s međunarodnim pravom i ne namjeravamo naškoditi nikome".