Svijet
2

Iran: Nakon potresa registrovano više od 80 podrhtavanja tla

FENA
Više od 80 podrhtavanja tla registrovano je u jugozapadnom Iranu, nakon jučerašnjeg potresa jačine 6,1 stepen Richtera u kojem je poginulo najmanje 37 osoba i 850 povrijeđeno.

Dvanaest sela potpuno je uništeno, a preplašeni mještani proveli su noć na otvorenom, prenosi BBC.

Iranski Crveni polumjesec saopćio je da su operacije potrage i spasavanja završene i da je ugroženo stanovništvo evakuirano.

"Iranska jedina nuklearna elektrana, smještena u Bušeru koji se nalazi 90 kilometara od epicentra potresa, nije oštećena", saopćili su zvaničnici.

Brojna podrhtavanja tla, od kojih je najsnažnije imalo jačinu 5,4 stepeni, desila su se u roku od sat vremena nakon potresa, a osjetila su se i u srijedu ujutro.

Guverner pokrajine Bušer, Ferejudin Hasanvad, izjavio je za iransku televiziju da je među povrijeđenim, 750 osoba zadobilo lakše povrede, a ostale su prebačene u lokalne bolnice.

Gotovo 10.000 Iranaca živi u području pogođenom potresom, a Hasanvad je izjavio da je 700 kuća oštećeno i da je 200 porodica ugroženo.

Potres se osjetio širom regije Perzijskog zaliva, u Dubaiju, Abu Dabiju i Bahreinu.

Seizmolozi su saopćili da se potres desio u 16,22 sata u utorak po lokalnom vremenu (12,22 sata po srednjoevropskom vremenu), na dubini od 10 kilometara u blizini grada Kaki, južno od Bušera - lučkog grada u kojem se nalazi jedina iranska nuklearna elektrana.

Zvaničnik iz Bušera Mahmud Džafari izjavio je za iransku državnu televiziju da je elektrana izgrađena da izdrži potres jačine 8 stepeni Richtera i da "radi uobičajenim tempom".

Iran se nalazi iznad velikih tektonskih ploča, posebno trusnom području.

U 2003. godini, u potresu u gradu Bam poginulo je više od 25.000 osoba.