Uprkos negodovanjima
0

Iran najavio izgradnju 10 novih nuklearnih postrojenja

FENA
Ali Akbar Salehi (Foto: AFP/File)
Ali Akbar Salehi (Foto: AFP/File)
Šef Iranske organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi najavio je da Teheran tokom naredne iranske godine planira izgradnju 10 novih postrojenja za obogaćivanje urana.

"Iran će sljedeće godine uspostaviti 10 centara za obogaćivanje urana", rekao je Salehi.

Teheran je u novembru prošle godine najavio planove za izgradnju 10 novih postrojenja, ali tada nije saopćen vremenski rok, podsjetila je agencija Reuters, napominjući da iranska nova godina počinje 21. marta.

Salehi je u nedjelju navečer kazao da će Iran tokom današnjeg dana zvanično obavjestiti Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA), sa sjedištem u Beču, da od utorka (sutra) počinje da proizvodi 20 posto obogaćeno nuklearno gorivo.

Kako je ranije saopćeno, proizvodnja će se obavljati u iranskom postrojenju Natanc.

Salehi je, međutim, naveo da će proizvodnja biti obustavljena ako Iran dobije 20 posto obogaćeno gorivo iz inostranstva.

"Iran će obustaviti proces obogaćivanja za teheranski istraživački reaktor onda kada dobije neophodno gorivo", istakao je Salehi.

Najava o izgradnji 10 novih postrojenja najvjerovatnije će produbiti tenzije Teherana i zapadnih zemalja, ocijenila je britanska agencija.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad naložio je u nedjelju Iranskoj organizaciji za atomsku energiju da počne proizvodnju nuklearnog goriva za reaktor u Teheranu, koji se koristi u naučno-istraživačke svrhe.

Iranski zvaničnici su u više navrata rekli da Iran može sam da proizvede 20 posto obogaćeno gorivo, ako se ne postigne sporazum o nabavljanju goriva iz inostranstva.

IAEA-e je napravila nacrt sporazuma, prema kome bi Iran trebalo da pošalje slabo obogaćeni uran u inostranstvo na dalju preradu i pretvaranje u gorivo za medicinski reaktor u Teheranu.

Cilj sporazuma je da se iranske zalihe slabo obogaćenog urana smanje toliko da ne budu dovoljne za proizvodnju materijala za atomsku bombu.

Međutim, Iran ne prihvata sporazum bez izmijena i insistira da količina slabo obogaćenog urana koja će biti poslata u inostranstvo u prvoj turi bude manja od 1.200 kilograma koliko traže svjetske sile.

"Dali smo Zapadu rok od dva do tri mjeseca za postizanje sporazuma. Ali oni su počeli da igraju novu igru i zato sam sada dao instrukcije za proizvodnju goriva u našim centrifugama", izjavio je Ahmadinejad, dodajući da i dalje ima prostora za pregovore.

Zapadne zemlje strahuju da je iranski nuklearni program namijenjen za proizvodnju atomskog naoružanja. Teheran odbacuje te optužbe, tvrdeći da je program namijenjen isključivo za proizvodnju električne energije.