Svijet
0

Iran može odgovoriti neprijatelju sa 11.000 raketa

FENA
Iran je u stanju da, u slučaju napada, samo u prvoj minuti ispali 11.000 raketa na neprijateljske položaje, izjavio je danas komandant raketnih jedinica iranske Revolucionarne garde, general Mahmud Chaharbaghi, prenijela je državna televizija.

On je naveo da je Teheran identificirao sve neprijateljske položaje i da je spreman da za manje od minute odgovori na bilo koji mogući napad.

"Neprijateljske baze i položaji su identificirani. Garda će u roku od jedne minute ispaliti 11.000 raketa na položaje neprijatelja u slučaju bilo kakve agresije na iransku teritoriju", prenijela je iranska državna televizija riječi visokog vojnog zvaničnika.

Chaharbaghi nije naveo o kojim bazama ili neprijatelju je riječ, ne spominjući čak ni "stare" protivnike Irana - SAD ili Izrael, prenio je AP.

Washington ima 40.000 vojnika na različitim lokacijama u državama Perzijskog zaljeva i oko 20.000 u vodama Bliskog istoka, dok se 160.000 vojnika nalazi u Iraku.

Tenzije između Washingtona i Teherana su porasle uslijed optužbi američke administracije da Iran tajno razvija nuklearno oružje i pomaže šiitskoj miliciji u Iraku.

Teheran je takve tvrdnje odbacivao više puta, dok je predsjednik Irana Mahmud Ahmadinedžad zatražio da sve strane trupe napuste region.