Svijet
0

Iran: Ministar Hammond ponovo otvorio britansku ambasadu u Teheranu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond ponovno je, nakon četiri godine, otvorio u nedjelju u Teheranu britansku ambasadu, što bi mogao biti veliki korak prema okončanju izolacije Irana.

Hammond je proglasio ambasadu otvorenom i podigao britansku zastavu u vrtu zgrade iz 19. stoljeća, koju su demonstranti opustošili prije četiri godine.

Iran istovremeno otvara svoju ambasadu u Londonu.

Hammond je prvi britanski šef diplomacije u posjeti Iranu od 2003. a stigao je nekoliko sedmica nakon što je Iran sklopio dogovor sa šest svjetskih sila o svom kontroverznom nuklearnom programu.

Hammond je rekao da su nuklearni dogovor i izbor Hasana Rohanija za predsjednika u junu 2013. - koji je obećao bolju suradnju sa zapadnim svijetom - bili ključni za poboljšanje odnosa dviju zemalja.

-Ponovno otvaranje ambasade je ključni korak u poboljšanju bilateralnih odnosa - rekao je, a prenosi BBC.

Osim nuklearnog programa, "Britanija i Iran trebali bi također biti spremni razgovarati o izazovima s kojima se suočavaju obje zemlje, uključivo terorizam, regionalnu stabilnost, širenje IS-a u Siriji i Iraku, borbi protiv trgovine drogom i migracijama".

Uz Hammonda u Teheran je doputovalo i veće britansko ekonomsko izaslanstvo kako bi razgovaralo o budućim trgovinskim mogućnostima, prenosi Hina.