Svijet
3

Iran: Manekenke i fotografi osuđeni na kaznu zatvora zbog "neislamskih činova" na Instagramu

Klix.ba
Elnaz Golrokh danas živi u Dubaiju
Elnaz Golrokh danas živi u Dubaiju
Dvanaest osoba iz svijeta modelinga proglašeno je krivim i osuđeno na zatvorsku kaznu i do šest godina zbog postavljanja svojih fotografija na Instagramu. Riječ je o odlukama iranskog suda koji kroz operaciju "Pauk II" gasi sve "neislamske činove" na društvenim mrežama.

Od kada je u martu pokrenuta spomenuta iranska akcija, uhapšeno je i osuđeno ukupno 170 umjetnika i modela, prenosi AP. Novi val hapšenja, prenosi državna televizija, usmjeren je protiv nepoželjnih fotografija na Instagramu.

Osam žena i četiri muškarca osuđeni su u ponedjeljak na kaznu zatvora u trajanju od pet mjeseci do šest godina, javlja France 24. Njih je osudio sud u Shirazu na jugozapadu zemlje, a identitet osuđenika ostao je nepoznat.

Pored zatvorskih kazni, osobama je određena zabrana putovanja van irana u trajanju od dvije godine, potvrdio je njihov advokat Mahmoud Taravat, a prenosi agencija ILNA. Po isteku kazni, osobe će se moći vratiti svom poslu modelinga. Već nekoliko mjeseci iranska policija u sklopu akcije "Pauk II" hapsi osobe za koje vlasti islamske republike smatraju da učestvuju u "nemoralnim online aktivnostima".

Vlada je u novembru ugasila sedam modnih agencija zbog "opasnosti po moralnu sigurnost i javni red".

"Sve osobe aktivne u ovoj branši, fotografi, stilisti ili modeli, uhapšeni su nakon sakupljenih dokaza u sklopu istrage o učestvovanju u poslu objavljivanja vulgarnog sadržaja", rekao je državni tužitelj Esmail Sadeghi Nyarki.

Iranske vlasti su u maju procesuirale osam osoba među kojima je bila poznata manekenka Elham Arab. Modeli su se u januaru našli pod snažnim pritiskom, nakon čega je poznati showbiz par Elnaz Golrokh i Hamid Fadaei napustio državu i odselio u Dubai.

Instagram je poprilično popularna društvena mreža u Islamskoj Republici Iran, a dijelom i zbog činjenice da su Facebook, Twitter i YouTube blokirani. Javno mišljenje o "skromnosti i pokrivanju" žena nije nužno izjednačeno sa stavom moralne policije i sudstva, što se očituje u nizu online protesta protiv nošenja vela.