Izrael
0

'Iran je u stanju za godinu proizvesti atomsku bombu'

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Iran će za godinu dana raspolagati kapacitetom da proizvede atomsku bombu, ali ne pokazuje znake da mu se žuri da je izradi, ocijenio je u srijedu šef izraelske vojne obavještajne službe, dodavši da bi dijalog s Teheranom mogao još biti krunisan uspjehom.

"Strategija Irana sastoji se u tome da što prije dostigne kapacitet da proizvede atomsku bombu", rekao je general Amos Yadlin pred komisijom za vanjske poslove i odbranu u Knessetu, objavio je parlamentarni izvor.

Međutim, Iranu se ne žuri da obavi i taj posljednji korak, da izradi to oružje, "kako ne bi međunarodnoj zajednici dao razloga da djeluje", dodao je general.

Prema njegovim riječima, "Iran već raspolaže sa 4.000 centrifuga i narednih mjeseci, do godinu dana, može proizvesti dovoljno obogaćenog urana da proizvede nuklearnu bombu".

On je,ipak, ocijenio preuranjenim zaključiti neuspjelom "međunarodnu kampanju da spriječi Iran da se domogne nuklearnog oružja, te da se kombinacijom "pritisaka" i "dijaloga" s Teheranom još može postići određeni efekt.

Šef desničarske stranke Likud Benjamin Netanjahu, zadužen za formiranje buduće izraelske vlade, izjavio je tokom svoje izborne kampanje da Iran, čiji je režim zakleti neprijatelj Izraela, predstavlja "najtežu prijetnju postojanju hebrejske države od rata za nezavisnost 1948".