'Psi su nečiste životinje'
0

Iran izdao fetvu protv kućnih ljubimaca

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iranske vlasti zabranile su reklame za kućne ljubimce, kao i reklame za hranu i druge proizvode za kućne ljubimce. Naime, takvu odlku donijelo je iransko Ministarstvo za kulturu nakon fetve koju je izdao veliki ajatolah Nasser Makarem Shirazi, prenose strane agencije.

Vjerska zabrana uslijedila je zbog toga što su psi kao kućni ljubimci postali sve popularniji u Iranu, a prema islamskim vjerovanjima to su nečiste životinje i ne bi smjele živjeti u kući s ljudima.

Inače, još u junu je ajatolah Shiari proglasio pse nečistim životinjama i istakao kako vlasnici pasa slijepo imitiraju Zapad, te da će njihova predanost životinjama imati loš ishod.

"Mnogi ljudi na Zapadu vole svoje pse više nego ženu i djecu", kazao je veliki imam. Zabrana reklamiranja kućnih ljubimaca je samo jedan od pokušaja iranskog Ministarstva za kulturu da zaustavi val zapadne kulture koji sve više privlači tamošnji narod.

Napominjemo, u julu je iranska vlada izdala katalog dopuštenih i nedopuštenih frizura. Naravno, time je Irancima zabranjeno da nose frizure u obliku konjskog repa, kao i jež-frizure.