Susret Castro-Ahmadinejad
0

Iran i Kuba za nuklearnu energiju u mirnodopske svrhe

Sarajevo-x.com
Castro i Ahmadinejad (Foto: AFP)
Castro i Ahmadinejad (Foto: AFP)
Kuba i Iran su saglasne da sve države imaju pravo na korištenje nuklearne energije u mirnodopske svrhe, naglasili su kubanski i iranski predsjednici Raul Castro i Mahmud Ahmadinejad na Kubi.

Saopćenje koje su izdali nakon susreta, koje je sinoć kasno pročitano na državnoj kubanskoj televiziji, izgleda kao implicitan odgovor na kampanju Zapada protiv sumnjivog nuklearnog programa Teherana, prenosi AFP.

Iranski lider je tokom posjete Kubi razgovarao s Castrom, a iranska vlada je optužila Izrael i SAD za ubistvo iranskog nukleranog naučnika ispod čijeg automobila je podmetnuta bomba u Teheranu.

Ubistvo naučnika još više je pojačalo tenzije između Irana i Zapada u vezi s iranskim nuklearnim programom.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad u srijedu je pozvao zemlje u razvoju da se ujedine protiv "imperijalizma i kapitalizma".

"Zašto Sjedinjene Države kažnjavaju narode Irana, Kube i Latinske Amerike? Jesmo li mi njih napali na isti način? Jesmo li tražili više nego što zaslužujemo? Nikada, nijednom. Mi samo želimo pravdu", rekao je iranski predsjednik tokom predavanja na Univerzitetu u Havani, prenose agencije.

Iranski ministar je rekao da je kapitalistički sitem "u raspadu" i kritikovao je Sjedinjene Države.

Kuba i Iran dijele slične pozicije u međunarodnim organizacijama. Teheran osuđuje trgovinski embargo SAD-a protiv Kube, a Havana priznaje Iranu pravo na razvijanje nuklearne energije u mirnodopske svrhe.

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici optužuju Iran da pokušava da razvije nuklearno oružje pod izgovorom da je riječ o mirnodopskom programu obogaćivanja urana, što Teheran odbacuje.

Kuba je zvanično priznala Iran neposredno nakon Islamske revolucije 1979. godine. Bivši predsjednik Fidel Castro posjetio je Iran 2001. godine.

Predviđeno je da Ahmedinejad u četvrtak otputuje iz Kube u Ekvador, zadnju stanicu svoje latinoameričke turneje.