Svijet
0

Iran i Kuba odbacile terorističku "crnu listu" Washingtona

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Šefovi diplomatija Irana i Kube odbacili su u četvrtak u Havani izvještaj Washingtona, u kojemu se optužuju zemlje koje podržavaju terorizam, te američku politiku nazvali "rasnom" ili "terorističkom".

"Zbog podrške cionističkom režimu, rasizma i okupacije, te svega onoga što je urađeno u logoru Guantanamu, SAD nema nikakve nadležnosti da osuđuje druge države", kazao je Manuchehr Mottaki, iranski ministar vanjskih poslova na konferenciji za štampu održanoj nakon zatvaranja sastanka Pokreta nesvrstanih zemalja.

"Američka politika dvostrukih aršina, dvije mjere dobro je poznata cijelome svijetu i nema ničeg novog u tom izvještaju", rekao je on.

State Departement je objavio u četvrtak svoj godišnji izvještaj o terorizmu, stavljajući tu Iran koga SAD optužuje za "najaktivniji terorizam", ali i Siriju i Kubu.

State Departement posebno osuđuje Teheran jer direktno podržava palestinski islamistički pokret Hamas, libanski Hezbollah, ekstremiste Iraka i talibane Afganistana.

Kuba je i dalje na "crnoj listi" jer Castrov režim i dalje pruža azil militantima skupina koje Washington smatra teroristima.

"Vlada SAD-a odobrava izraelski terorizam protiv palestinskog i arapskog naroda", rekao je kubanski ministar nazvavši američki zatvor Guanatanamo "logorom mučenja".

"Ovaj izvještaj jasno pokazuje kontradiktornost koja postoji danas unutar američke administracije. Govor može pružiti prijateljsku ruku i obećati promjene, ali istina je da postoji imperijalistička mašinerija koja nam želi diktirati kako da se ponašamo", ocijenio je šef venecuelanske diplomatije Nicolas Maduro, čija je vlada veliki saveznik Kube i koja jako oštro kritikuje američki izvještaj.

Američki predsjednik Barack Obama obećao je "novu eru" u odnosima s Latinskom Amerikom a posebno s kubanskim otokom i Venecuelom tokom svog prvog sveameričkog samita koji se polovinom aprila odvijao u Triniteu i Tobagou.