Svijet
1

Iran i Afganistan osudili "antiislamski" film

FENA
Iran i Afganistan u srijedu su oštro osudili američki film koji smatraju uvredljivim za islam, a koji je izazvao smrtonosne antiameričke proteste u Egiptu i Libiji gdje su ubijeni američki ambasador i troje službenika konzulata u Bengaziju.

"Islamska Republika Iran oštro osuđuje vrijeđanje islamskih svetinja i saoseća s povrijeđenim osjećanjima islamske nacije", navodi portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast u saopćenju.

On je istakao da američka vlada ima odgovornost da zaustavi opasan trend širenja uvreda najvećih svetinja islamske vjere, ne osvrćući se, međutim, na napade na američke diplomatske misije u Egiptu i Libiji, prenosi AFP.

Afganistanska vlada je takođe osudila ovaj "nehuman i uvredljiv" film koji vrijeđa islam.

"Islamska Republika Afganistan oštro osuđuje ovaj nehuman i uvredljiv čin i izražava gađenje prema tome", navodi se u saopćenju i dodaje da je film izazvao religijsku i kulturnu konfrontaciju i da predstavlja "žestok udarac miru i koegzistenciji".

Američki ambasador u Libiji Christopher Stevens i troje službenika konzulata SAD-a u Bengaziju, na istoku Libije, poginuli su u raketnom napadu demonstranata u znak protesta protiv američkog filma koji smatraju "bogohuljenjem".

Protesti su počeli pošto su dijelovi filma - inače niskobudžetskog vesterna - objavljeni na internetu.

Režiser Sam Basil od srijede se krije negdje u Kaliforniji. U telefonskoj izjavi s nepoznate lokacije, Basil je ponovio svoje stavove rekavši da je "islam kao kancer" napominjući da je želio da njegov film bude provokativni politički nastup kojim se osuđuje ta religija.