Svijet
0

Iran građanima zabranio odlazak u Saudijsku Arabiju, osim u vrijeme hadža

Klix.ba
Šiitski vjernici na Teheranskom aerodromu prilikom povratka sa prošlogodišnjeg hadža (Foto: EPA)
Šiitski vjernici na Teheranskom aerodromu prilikom povratka sa prošlogodišnjeg hadža (Foto: EPA)
Iranske vlasti donijele su odluku po kojoj građani ove zemlje Saudijsku Arabiju smiju posjećivati samo u vrijeme obavljanja hadža. Osim toga, zabranjen je i uvoz proizvoda iz ove zemlje u Iran.

Ova odluka je došla samo nekoliko dana nakon što je Saudijska Arabija prekinula diplomatske odnose sa Iranom, nakon što je u Teheranu spaljena saudijska ambasada.

Kako prenosi CNN, vjernicima ubuduće neće biti dozvoljeno obavljane ummre, odnosno posjete svetištima u Meki i Medini izvan vremena obavljanja hadža. Haaretz piše kako će ovo dosta utjecati na saudijsku ekonomiju s obzirom na to da godišnje ovu zemlju posjeti više od 600.000 Iranaca.

Također, Teheran je donio i zabranu uvoza saudijskih proizvoda, međutim, CNN Money prenosi kako dvije zemlje ni prije nisu gajile posebne ekonomske odnose, tako da ta odluka neće mnogo naškoditi Rijadu.

Podsjećamo, nakon što su saudijske vlasti u masovnoj egzekuciji smaknule šiitskog imama Nimr al-Nimra, dvije zemlje pale su u veliku međusobnu diplomatsku krizu. U protestima koje su šiitski vjernici održali u Teheranu spaljena je zgrada ambasade Saudijske Arabije, nakon čega je Rijad odlučio prekinuti diplomatske veze sa Iranom.