Barack Obama
0

VIDEO / "Iran godinama tajno gradi drugu nuklearnu tvornicu"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama u Pittsburghu je optužio Iran da godinama tajno gradi drugu nuklearnu tvornicu te je zajedno s liderima Velike Britanije i Francuske pozvao Iran da poštuje međunarodne propise i omogući inspektorima da istraže optužbe.
  • Iran krši propise (o neširenju nuklearnog oružja) koje sve nacije moraju poštivati, rekao je Obama, prenijela je u petak agencija AP. Optužbe je iznio zajedno s britanskim premijerom Gordonom Brownom i francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem pri otvaranju ekonomskog samita Grupe 20 (G20) u Pittsburghu.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je u petak da je iz Irana primila obavijest o još nedovršenoj tvornici za obogaćenje urana, drugoj takvog tipa pored tvornice u Natanzu.

  • Iran treba do decembra promijeniti svoju politiku u nuklearnom sektoru, inače se izlaže novim sankcijama Ujedinjenih naroda, rekao je francuski predsjednik.

Britanski premijer ocijenio je iransko ponašanje "velikim razočarenjem", javila je agencija AP.

Iran je godinama držao u tajnosti postrojenje kod grada Qom, 160 kilometara jugozapadno od Teherana. Vjeruje se da će tvornica, kada bude dovršena iduće godine, primiti 3.000 centrifuga za obogaćivanje urana, piše agencija AFP.

U pismu IAEA-i 21. septembra Iran je tvrdio da njegov "nivo obogaćivanja doseže pet posto“, što stručnjaci smatraju nedovoljnim za proizvodnju atomskog oružja.

  • Obama je odlučio javno optužiti Iran pošto su zapadni obavještajni izvori otkrili postojanje tvornice, rekao je dužnosnik Bijele kuće.